Teknikhistoria

ReS-1204

I våra hem finns många saker som vi kan tacka uppfinnare och forskare för. Para ihop uppfinnare/forskare med rätt uppfinning. En uppfinnare blir över.

A. Levde på 1400-talet, uppfann den mekaniserade bokpressen.
B. Uppfann både skiftnyckeln och rörtången.
C. Är känd för uppfinningar som mikrofonen och telefonen
D. En kemist som kom på hur man får mjölk att hålla sig längre
E. Fick två nobelpris för forskning om radioaktiv strålning. Resultaten används bland annat i brandvarnare.
F. Uppfann melittafiltret som används vid kaffebryggning
G. Uppfann Kevlar, en plast som är starkare än stål och används bl.a. i skyddskläder, segel och högtalare
1. Alexander Graham Bell
2. Louis Pasteur
3. Johannes Gutenberg
4. Marie Curie
5. Stephanie Kwolek
6. Johan Petter Johansson
7. Ada Lovelace Byron
8. Melitta Bentz.

Rätt svar Fråga: Teknikhistoria

A-3, B-6, C-1, D-2, E-4, F-8, G-5

Kommentar

Boktryckning har
Metoden att trycka från infärgade träplattor med utskurna tecken i relief var tidigt känd i Östasien, sannolikt före vår tideräknings början. Religiösa texter trycktes i Japan och Korea på 700-talet. Kineserna började på 1000-talet framställa lösa typer (jämför med typsnitt på dagens datorer) föreställande bokstavsbilder. Typerna var inledningsvis av bränd lera, senare av koppar eller bly. Metoden byggde vidare på det kinesiska bildtrycket, och typerna kombinerades för att beteckna olika begrepp. Efter avslutad tryckning kunde typerna tas isär och sättas samman på nytt.
Den mycket stora mängden tecken i kinesernas skriftspråk gjorde dock deras tryckande otympligt. De europeiska alfabeten med få bokstäver var mer lätthanterliga. Från 1100-talet ägde den viktigaste utvecklingen av trycktekniken rum i Europa efter det att papperet introducerats av kineserna via araberna. (Källa: Nationalencyklopedin)

Stephanie Kwolek jobbade för teknikföretaget DuPont med att försöka få fram ett material som kunde användas för att producera lätta med slitstärka bildäck. Tillsammans med Herbert Blades uppfann hon Kevlar, som är en syntetisk fiber som både är tunn, lätt och stark.

Ada Lovelace Byron jobbade tillsammans med Charles Babbage som uppfann den första programmerbara datorn. Ada skrev den första algoritmen till denna datorn, och har därför blivit kallat världens första programmerare. Datorn som programmet skrevs för byggdes dock aldrig. Programmeringsspråket Ada är uppkallad efter Ada Lovelace.

Melitta Bentz var en tysk hemmafru som tröttnade på att kaffet i dåtidens kaffemaskiner aldrig blev riktigt gott. Efter att ha experimenterat med olika metoder lyckades hon 1908 brygga kaffe genom att lägga läskpapper i en metallbunke som hon hade gjort hål i med en spik. Efter att hennes uppfinning blivit mycket populär bland hennes vänner, startade hon företaget Melitta, som fortfarande är en av världens största producenter av kaffefilter och kaffeprodukter.

Lgr11 centralt innehåll

Samband mellan teknisk utveckling och vetenskapliga framsteg. Hur tekniken har möjliggjort vetenskapliga upptäckter och hur vetenskapen har möjliggjort tekniska innovationer.