Surt eller basiskt

Re2-0202

Många av de ämnen som finns hemma i skåp, på hyllor eller på andra ställen innehåller syror eller baser, både i fast och flytande form. Framför dig på en bricka har du några av dessa ämnen. Markera med S dem du tror är syror.

Re2-0202

A. Ketchup
B. Björkaska
C. Såpa
D. Kaustik soda
E. Ättika
F. Vinäger
G. Maskindiskmedel
H. Te

Rätt svar Fråga: Surt eller basiskt

A, E, F, H är sura.

Kommentar

Askor är basiska och kan innehålla karbonater, sulfater, fosfater och oxider av olika metaller.
Såpa är basisk och framställs genom kokning av vegetabiliska oljor med kalilut.
Kaustik soda är ett handelsnamn för natriumhydroxid, ett mycket starkt basiskt ämne. Kaustik står för ”brännande” eller ”frätande”.
Maskindiskmedel är också basiskt. De innehåller silikater av alkalimetaller, soda och natriumtrifosfat. Dessa starka kemikalier behövs eftersom disken inte bearbetas för hand.
Ketchup är surt. Tomaterna som ingår är i sig sura, men man tillsätter även vinäger eller ättika – som är sura ämnen – när man gör ketchup.
Ättika är en förkortning av ättiksyra. Syror är ju sura. Den ättika vi köper för att använda i hushållet är 24% ättiksyra.
Vinäger betyder egentligen surt vin och framställs genom jäsning av vin då ättiksyra bildas. Vinäger innehåller därför fler smakämnen än ättika och används mycket inom matlagning.
Te innehåller garvsyra och det är den som bidrar till surheten och den beska smak som te får om det får ”dra” för länge. Te innehåller också koffein eller tein som det då kallas.

Lgr11 centralt innehåll

Vatten som lösningsmedel och transportör av ämnen, till exempel i mark, växter och människokroppen. Lösningar, fällningar, syror och baser samt pH-värde.