Ståpäls

ReF-0604

Ni vet säkert hur det känns när man precis stigit ur duschen och står och fryser. Huden blir alldeles knottrig och man skakar nästan av köld. Om man fryser efter en dusch brukar hårstråna på kroppen resa sig upp och det
är därför den ser knottrig ut. Man säger ibland att man får gåshud eller ståpäls!

Fråga A: Vad är det egentligen som gör att vi får gåshud om vi fryser när vi stigit ur duschen?
Ange vilket av alternativen nedan som är rätt

1

Huden krymper när den är blöt.

2

De sitter en muskel i huden som reser upp hårstrået.

3

De fuktiga hårstråna blir stela och spretiga.

4

Det beror på att allt blod försvinner ut ur huden.

Fråga B: En katt som befinner sig i stark kyla burrar också upp sin päls,
även om den inte är våt, rädd eller arg…
Vilken funktion fyller detta beteende?

ReF-0604ReF-0604-b

Rätt svar Fråga: Ståpäls

Fråga A: Alt 2

Fråga B:
Genom att burra upp pälsen får det plats mer luft i den och katten blir mer isolerad och håller sig lättare varm. Jämför med att sova under en vanlig bomullsfilt eller under ett duntäcke. Var blir det varmast?
Gåshud kan man se som små knottror på huden som uppstår vid kyla. Den orsakas av att en liten muskel, (musculus erector pili) som sitter precis vid hårstrået i varje hårsäck, drar ihop sig så att hårstrået reses. Den latinska strofen betyder ungefär ”muskeln som reser håret”. (Se markeringen Mu till vänster på bilden nedan).
ReF-0604_svar

Detta är ett sätt för huden att behålla värme genom att luft stannar under hårstrået. Strömmande luft kyler ju ned oss. Om det blåser lite kommer de upprättstående hårstråna att göra att vindens hastighet minskas närmast huden och avkylningen blir inte lika stor. Katten gör samma sak men har många fler hårstrån och kan alltså effektivt hålla kvar mycket mer uppvärmd luft. Den värmeisolerande förmågan ökar alltså – liksom att värmeförlusterna minskar. Även andra djur använder denna teknik för att hålla sig varma, t ex fåglar.

Många djur använder också denna förmåga att resa på håren när de bli arga eller rädda. De ser då hotfullare och större ut. Men vi människor verken fryser mindre eller ser mer hotfulla ut när vi får gåshud. Vår ”päls” är alldeles för kort och gles för det!

Vi använder ofta olika tekniker för att stänga in luft när vi vill öka den värmebevarande förmågan hos olika föremål. När vi isolerar hus används exempelvis mineral- eller glasull som är porös och kan innehålla mycket luft. En termos kan omges av ett isolerande cellplastlager och våra moderna sovsäckar är ett annat bra exempel på hur vi genom att stänga in luft behåller värmen bättre.

Lgr11 centralt innehåll

Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.

Evolutionens mekanismer och uttryck, samt ärftlighet och förhållandet mellan arv och miljö. Genteknikens möjligheter och risker och etiska frågor som tekniken väcker.