Sortera uppfinningar

Re2-0004

På brickan framför er ligger ett antal föremål. Varje föremål är försett med en bokstav. Sex av föremålen anses vara svenska uppfinningar.

Re2-0004

Fråga: Plocka ut sex föremål ni tror är svenska uppfinningar. Skriv ner bokstäverna för dessa föremål på papperet.

Föremålen på brickan är :
Sockerbit (A), datormus (B), säkerhetsnål (C), blixtlås (D), frisbee (E), kaffefilter (F), Button clips (G), klädnypa för sockor (H), Niveakräm (I), polkagris (J).

Rätt svar Fråga: Sortera uppfinningar

Svenska uppfinningar är:
A – Sockerbit
B – Datormus
D – Blixtlås
G – Button clips
H – Klädnypa för sockor
J – Polkagris

Icke svenska uppfinningar är:
C – Säkerhetsnålen är amerikansk.
E – Frisbeen uppfanns av studenter i Californien, USA.
F – Kaffefiltret uppfanns av tyskan Melitta Bentz.
I – Niveakräm uppfanns av en apotekare i Hamburg, Tyskland.

Kommentar

Sockerbit (gjuten med släta kanter). 1953 presenterade Åke Bireth Jensen sin metod att tillverka gjutna sockerbitar. Bitarna gjuts i formar av teflon. Efter gjutningen torkas sockerbitarna på ett band. Innan de gjutna sockerbitarna fanns var sockerbitarna huggna. En fördel med de gjutna bitarna är att alla är lika stora och därmed lätta att förpacka.

Datormusen uppfanns av svensken Håkan Lans. Han har även utvecklat datorfärggrafiken. För femton år sedan började han att arbeta med ett nytt geografiskt positioneringssystem. Det har anpassats till det globala satellitnavigeringssystemet, GNSS, för flyg, sjöfart och marknavigering och är nu på väg att erövra världsmarknaden.

Blixtlås i dess nuvarande form är en konstruktion av svensken Gideon Sundbäck 1900. (Det fanns föregångare.) Konstruktionen bygger på två metallband med hakar av metall (i dag även plast) och en löpare som kan få hakarna att kroka i eller lossna från varandra.

Button clips används för att sätta fast lösa knappar i dina kläder. Den fungerar i princip på samma sätt som s k buntband som man använder för att t ex bunta ihop kablar. Uppfinnaren är svensk och heter Stephanie Arman-Lindström (född i Iran).

”Klädnypa för sockor” (Socklock) används till att para ihop strumpor. Detta kan man göra innan man lägger dem i tvättmaskinen, sedan kan man hänga upp dem direkt på tork och till sist lägga ner dem i lådan fortfarande hopparade. Uppfinnaren är svensk och heter Britt-Marie Lejhag.

Polkagris: 1859 blev namnet Polkagris officiellt omnämnt. Då fick Amalia Eriksson sitt tillstånd i Gränna. ”Polkagrisar” har dock säkert tillverkats tidigare i Gränna, men Amalia Eriksson var den som utvecklade och anpassade receptet och bestämde formen.

Lgr11 centralt innehåll

Samband mellan teknisk utveckling och vetenskapliga framsteg. Hur tekniken har möjliggjort vetenskapliga upptäckter och hur vetenskapen har möjliggjort tekniska innovationer.