Långsamma kolhydrater

Utt1802

Utt1802-Långsamma kolhydrater

Kolhydrater är viktiga näringsämnen för kroppen. Vissa kolhydrater tas upp snabbare än andra. Vilket av dessa livsmedel innehåller kolhydrater som tas upp långsamt så att du inte blir hungrig så snabbt igen?

Rätt svar Fråga: Långsamma kolhydrater

b) Fullkornspasta

Kommentar

Kolhydrater består av sockerarter. De finns antingen i form av enskilda sockermolekyler, såsom glukos och fruktos, eller som olika sockermolekyler som är i hopkopplade i olika långa kedjor, såsom stärkelse och cellulosa.

Beroende på sin struktur påverkar kolhydraterna kroppen på olika sätt. Kolhydraterna i maten som du äter sönderdelas i mag-tarmkanalen till enskilda sockermolekyler, främst glukos, som tas upp av tarmens slemhinna och transporteras till levern. Från levern förflyttas sockermolekylerna ut i blodet för att transporteras ut till kroppens vävnader där de fungerar som en energikälla. Om kroppen redan har tillräckligt med socker i blodet så lagras det i levern i form av glykogen.

När man pratar om snabba och långsamma kolhydrater delar man upp kolhydraterna beroende på hur de påverkar kroppens blodsocker. Snabba kolhydrater bryts ned fort och transporteras snabbt ut i blodet vilket ger en snabb ökning av blodsockret. När blodsockret ökar börjar kroppen producera insulin vilket har som uppgift att sänka blodsockernivån genom att öka cellernas energiupptag.  Om blodsockernivån ökar snabbt produceras mycket insulin och blodsockernivån blir snabbt låg igen vilket medför att du känner dig hungrig. Långsamma kolhydrater tar längre tid att bryta ned och transporten av sockermolekyler till blodet sker efter hand. Ökningen av blodsocker blir då inte lika dramatiskt vilket gör att insulinproduktionen sker långsammare. Blodsockernivån hålls på det sättet mer konstant och man känner sig mätt under en längre tid.

Vid diabetes fungerar inte kroppens insulin och man kan därför inte reglera nivån av socker i blodet.

Exempel på snabba kolhydrater är: socker, godis, läsk, vitt bröd

Exempel på långsamma kolhydrater: fullkornsprodukter, baljväxter, grovt bröd och grönsaker

 

Referenser:

Vad är nyttiga och onyttiga kolhydrater, Livsmedelsverket, Uppsala mars 2015 ISBN:978 91 7714 237 9

https://urskola.se/Produkter/168199-Fatta-fakta-Socker

 

Lgr11 centralt innehåll

Kemin i vardagen och samhället

  • Innehållet i mat och drycker och dess betydelse för hälsan. Kemiska processer i människokroppen, till exempel matspjälkning.