Konstgjorda sötningsmedel

Re1-0202

Användningen av konstgjorda sötningsmedel i mat och godis blir mer och mer vanliga bland annat därför att människor blir mer oroade över sitt kaloriintag. Ämnen som t ex sackarin och acesulfam-K smakar flera hundra gånger sötare än vanligt socker (sackaros) vilket gör att bara en mycket liten mängd behövs för att uppnå samma grad av sötma. Även dessa ämnen har dock sina nackdelar. De är t ex inte heller helt stabila i värme, vilket betyder att molekylerna bryts ned (delar upp sig) i mindre beståndsdelar efter ett tag.

Re1-0202-1

Frågan: I vilken av dessa matprodukter skulle konstgjorda sötningsmedel inte fungera som ersättning för vanligt socker?

Re1-0202-2

Rätt svar Fråga: Konstgjorda sötningsmedel

A. Sockerkaka

Kommentar

Konstgjorda sötningsmedel är inte stabila i de höga temperaturer som är nödvändiga för att baka sockerkakor och bröd, eftersom de bryts ned för lätt i smådelar som inte längre smakar sött. Dessa ämnen har även andra nackdelar. Konstgjorda sötningsmedel framkallar även hungerkänslor och rubbar den naturliga balansen i kroppen eftersom längtan efter socker inte tillfredsställs av sötningsmedlen. För personer med viktproblem har de däremot en stor fördel då de inte innehåller den typ av energi som kroppen kan omvandla till kroppsfett. De konstgjorda sötningsmedlen är inte heller lika omtyckta av de bakterier i munnen som vanligtvis omvandlar socker till syror och som fräter på tandemaljen. Detta gör att de är perfekta att använda i tuggummi.

Lgr11 centralt innehåll

Kemiska föreningar och hur atomer sätts samman till molekyl- och jonföreningar genom kemiska reaktioner.