Geostationär satellit

Utt-9807

När vi tittar på satellit-TV kommer signalerna från en satellit som vi säger är geostationär. För att ta emot signalerna använder vi en fast parabolantenn, som är riktad mot satelliten.

satellit

Vad menas med en geostationär satellit?

Rätt svar Fråga: Geostationär satellit

A. Det är en satellit som befinner sig rakt ovanför en fast position på jordens ekvator.

Kommentar

Geostationär kommer av GEO, som betyder jorden, och STATIONÄR, som betyder stillastående. En geostationär satellit ser ut att stå stilla ovanför ekvatorn. Det beror på att satelliten skjutits upp till en sådan höjd, och med sådan riktning, att den snurrar runt jorden ett helt varv på ett dygn. Det vill säga just lika mycket som jorden vrider sig runt sin axel på ett dygn. Satelliten far alltså fram genom rymden i en rasande fart på ungefär 36 000 km höjd över ekvatorn. De andra svarsförslagen är helt felaktiga, eftersom satelliten då kommer att röra i förhållande till jordens rotation. Då är den inte geostationär. Det finns många andra satelliter för övervakning, undersökningar, väderprognoser och navigation, som hela tiden rör sig i olika banor. Alla geostationära satelliter rör sig i samma bana och ligger som ett pärlhalsband runt vår jord.

Lgr11 centralt innehåll

Teknik:
Tekniska lösningar inom kommunikations- och informationsteknik för utbyte av information, till exempel datorer, internet och mobiltelefoni.

Internet och andra globala tekniska system. Systemens fördelar, risker och sårbarhet.

Fysik:
Krafter, rörelser och rörelseförändringar i vardagliga situationer och hur kunskaper om detta kan användas, till exempel i frågor om trafiksäkerhet.